تمرکز کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران دوره صفویه تا انقلاب اسلامی را از نگاه تاریخی بررسی کرده است. در این کتاب ترتیب حوادث تاریخی و علل آن ها مورد توجه بوده است. البته در بخشی کوتاه درباره دوران پیش از صفویه نیز مباحثی مطرح شده است.
این بررسی برمبنای سال های مهم تاریخ ایران است و معمولا در لیست هایی که برای سیر مطالعاتی تاریخ معاصر تدوین می شوند، نام این کتاب نیز هست. به گواه بعضی از محققان تاریخی ای کتاب حاصل پژوهشی چندین ساله است و بر اساس منابع معتبر نگاشته شده است و از همان ابتدای نگارش، خیلی زود مورد توجه علاقه مندان و دانش پژوهان و اهل تحقیق درباره تاریخ ایران قرار گرفت و بارها نیز تجدید چاپ شده است.
ویژگی های کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران
کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران طبق الگوی جایگزین تاریخ تحلیلی به جای تاریخ نقلی تدوین شده است و ترکیبی است از اندیشه سیاسی و جریانهای اجتماعی.
از ویژگی های این کتاب همانگونه که از عنوان آن بر میآید بررسی مولفه های دین، حاکمیت، مدنیت و سیاست در گستره ی هویت ملی ایران است و ویژگی آن توجه به نکاتی مثل هویت ملی، مبانی رفتار و اندیشه و کنش و واکنش ایرانیان، فلسفه ی تجدد و ماهیت تاریخی آن در کشور و سیر هویتی دولت-ملت، استعمار غرب ، ماهیت نظام های حکومتی ، اندیشه اصلاحگران، غرب جدید و رویکردهای ممختلف دربرابرنوگرایی ، مقابله ایرانیان سنتی با مدرنیزاسیون ، نهضت ها و جنبش های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی و فراز و فرودها، جریان های وابسته و استعماری ، پیوندهای عوام با علما و نخبگان مذهبی و غیرمذهبی و... است.
نویسندگان کتاب -موسی نجفی و موسی فقیه حقانی- در نگارش این کتاب دغدغه داشته اند تا اثری تاریخی و تحلیلی در مقابل کتاب های جریان تاریخ نگاری شده با نگاه سکولار است.
ترجمه عربی کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران در ماه فروردین سال 1392 در بیروت منتشر شده است.
از نکات زیبای کتاب، استفاده از تصاویر مناسب و کمتر دیده شده از دوران مختلف تاریخی به ویژه دوران پهلوی است.
در سالهای اخیر نشر آرما با انتشار مجموعه کتاب های پر مخاطب و ویژه «و انتم الاعلون» کتاب هایی را پیرامون مباحث هویتی و تمدنی ایران منتشر کرده است که با استقبال مخاطبین مواجه شد.
یکی از جلدهای مجموعه کتاب های و انتم الاعلون خلاصه ی کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران است که با عنوان تاریخ معاصر ایران منتشر شده است.
کتاب تاریخ تحولات سیاسی ایران وقایع تاریخی ایران اسلامیِ شیعی را بررسی می نماید و هر واقعه را بر مبنای «سنوات مهم تاریخی» بررسی می کند، این کتاب در بیست فصل تنظیم شده است. مشاهده عناوین فصل ها می تواند به مخاطبین کمک کند تا از موضوعات مطرح شده در کتاب بیشتر آشنا شوند.