کتاب کهکشان نیستی نوشته محمدهادی اصفهانی بر اساس زندگی آیت الله سید علی قاضی طباطبائی است که برای اولین بار در سال 1399 منتشر شد. این کتاب روایتی است از زندگی این عارف کامل که نویسنده داستان را از جوانی و سفر آقای قاضی به نجف آغاز و تا پایان زندگی ایشان را بازگو میکند.
کهکشان نیستی بیش از آن که یک رمان باشد، در واقع یک داستان تاریخی است که سعی میکند علاوه بر روایت زندگی آیت الله قاضی مارا با فضای نجفاشرف تقریباً در آن سده _ و حتی چند سال قبل تر از به خوبی آشنا میکند. این اثر شامل 75 بخش است که هریک از آنها با آیهای از قرآن آغاز میشود و هر فصلی از قول یک گوینده بیان میشود.
چه از قول خود ایشان، چه همسر و فرزندشان و حتی مخالفین ایشان و از علمای مختلف و حتی داستان از قول یک کافهدار یا یک شرخر و یا مرده شور و یا گویندههای در زمانهای قبل و بعد طی 81 سال زندگی مرحوم قاضی روایت میشود.
اگر چه داستان ساختهی ذهن نویسنده است اما تلاش شده است تا این مستندات و وقایع حقیقی زندگی آیت الله قاضی طباطبائی حفظ شود و تصویر درستی از زندگی، دستاوردها و ارزشهای بزرگ و مهم خلق شده توسط ایشان به مخاطبین نشان داده شود. در انتهای کتاب، بخشهایی تحت عنوان سفارشها، دستورات و منابع و مستندات آورده شده است. این بخشها به خواننده کمک زیادی در شناخت ایشان خواهد کرد.
محمدهادی اصفهانی نویسنده کتاب درباره مستند بودن این کتاب اینگونه می گوید: برای هر فصل در انتهای کتاب و در بخش ارجاعات به ترتیب از شماره 1 تا 75، هر مطلبی که مستند بوده عنوان خورده و قید شده است.در انتهای کتاب تقریبا نزدیک به 10 هزار کلمه درباره استنادات نوشته شده است.
نویسنده در جایی دیگر راجع به رسالت کتاب کهکشان نیستی اینگونه میگوید:
یک نکته دیگر شاید رسالت کهکشان نیستی این باشد که معارف بلند شیعه را در بستر جدیدی منتقل کند که البته در همین حین «رمان» هم باشد؛ این کار در آثار غربی بعضاً صورت گرفته است. مثلاً پائولو کوئلیو از این کارها زیاد کرده، یا یک نویسنده آلمانی به نام هرمان هسه. کتابهایی مثل «ملت عشق» به قلم الیف شافاک یا «گاه ناچیزی مرگ» نوشته محمدحسن علوان نویسنده اهل عربستان که بوکر عربی 2017 را هم از آن خود کرد، یا قلندر و قلعه که رمان زندگی سهروردی است. اما بسیاری از این کتب بیشتر متکفل روایت داستان و یا بیان قصه بودهاند اما به نظر من با توجه به اینکه زندگینامههای مرحوم قاضی چندین بار نوشته شده است این بار احتیاج به یک پله بالاتر از منظومه فکری و حیات ایشان بوده است که در قالب داستان به ما نشان بدهد قاضی از ابتدا جزء به جزء با چه اموری دست و پنجه نرم کرده است تا به این بلندا از حقیقت دست یافته است. به تعبیری برای مخاطب همزاد پنداری شود و البته توجه او را به عمق مفاهیمی که سید علی قاضی صبح و شب به آنها متوجه بوده است معطوف کند.
کتاب پر از رمز و رازه که هر چقدر جلو تر برید بیشتر ترغیبتون میکنه که سریع تر تمومش کنید بسیار قلم جذابی داره و نویسنده خیلی خوب خواننده رو با خودش همراه میکنه به جرأت میتونم بگم یک سر و گردن از رمان نخل و نارنج آقا یامین پور بالاتر و جذاب تر هست حتما و بدون شک این کتاب رو تهیه کنید و بخونید.
و من الله
خوش خوان، عمیق
مرا به طور کلی یاد مردی در تبعید ابدی می انداخت
زندگی نامه آدمهای بزرگ، حتما ارزش خواندن دارد
یکی از مشکلاتش تناقضهای جزئی درون کتاب است، به لحاظ زمانی و مکانی
و ابهامات و موضعگیریهای غیرشفاف درباره اینکه بالاخره حوزه نجف چه مشکلی با ایشان داشته و دقیقا چه کرده
مجموعا اما بسیار توصیه میکنم