کتاب «دنیای سوفی» تاکنون به 59 زبان برگردانده شده و علاوه بر نوجوانان توجه بزرگسالان را هم به خود جلب کرده است.
کتاب دنیای سوفی در نروژ از پرفروشترین کتابهاشد
و در سال 1994 برنده جایزه Deutscher Jugendliteraturpreis شد.
ترجمه انگلیسی آن در سال 1995 منتشر شد و در آن سال کتاب به عنوان پرفروشترین کتاب در جهان گزارش شد.
تا سال 2011، این و بیش از چهل میلیون نسخه چاپ شد.این یکی از موفقترین رمانهای نروژی در خارج از نروژ
است.
یوستاین گاآردر درکنار دروایت کردن دنیای سوفی، تاریخ فلسفه را بهصورت طبقهبندی شده به مخاطب آموزش دهد؛ همچنین وقایع داستان خواننده را تشویق به خواندن ادامه رمان میکند.
در این کتاب نویسنده قصد دارد تا جهان تاریخی فلسفه را
به سادگی، برای نوجوان داستان توضیح بدهد، که به خوبی نیز از پس آن برآمده.
نویسنده، در کتاب دنیای سوفی، از تکنیک متافیکشن (فراداستانی) و داستان در داستان استفاده میکند و درباره حس شگفتی کودکان نسبت به دنیا کاوش میکند. معروفترین اثر گردر کتاب «دنیای سوفی» است.
همچنین، از روی کتاب «دنیای سوفی» فیلم و بازی رایانهای به همین نام ساخته شده است.
داستان با بازگشت شخصیت اصلی، سوفیا، از مدرسه به خانه آغاز میشود.
در مقابل خانهاش، او نامهای را پیدا میکند که در آن پیامیست که از سوفی میپرسد: «تو کی هستی؟»
سوفی وارد خانهاش میشود و فکر میکند که نمیداند واقعاً کیست. وقتشه تا بفهمه میخواهد چه کسی باشد؟
در داخل خانه، سوفی نامه دیگری پیدا میکند که از او در مورد منشأ همه چیز میپرسد و به سوفی خاطرنشان می کند که او نیز نمی تواند به این سؤال پاسخ دهد. سوفی به فضای امن خود میرود و سپس به صندوق پستی میرود که در آنجا کارت پستالی از پدرش پیدا میکند که ادعا
میکند چیزی برای او دارد که به رشد او کمک میکند. اما کارت پستال برای او فرستاده نمیشود، بلکه برای شخص دیگری، دختری به نام هیلد، فرستاده میشود. سپس تصمیم میگیرد که باید سه معمایی که به او ارائه میشود را حل کند و پاسخ دو سوال را بیابد و بفهمد که دختر مرموز کیست.
سوفی همچنان نامه هایی را دریافت میکند که برای هیلد علامت گذاری شده اند. نامه ها به او (سوفی) یک سری درس در تاریخ فلسفه غرب ارائه میدهد. چند درس اول شامل نامه های طولانی مردی به نام آلبرتو ناکس است. این نامه ها خاستگاه فلسفه را از خرافات و دین، ظهور فلسفه طبیعی در یونان باستان و دستاوردهای فکری افلاطون و ارسطو را پوشش میدهد. در این نامهها، آلبرتو پرسشهای فلسفیای را که فیلسوفان همچنان از خود میپرسند، بیان میکند: انسان ها چگونه باید زندگی کنند؟ جهان از چه ساخته شده است؟ و... سوفی به ویژه تحت تأثیر درس های آلبرتو در مورد افلاطون و سقراط است. سوفی میآموزد که سقراط مرد خردمندی بود اما از قضا، این بدان معنی بود که او ادعا میکرد که اصلاً درباره جهان چیزی نمیداند، و اصرار داشت که همه انسانها ظرفیت ذاتی برای درک علم، منطق و اخلاق دارند.
همانطور که دریافت این نامه برای سوفی ادامه پیدا میکند، مادرش با تصور اینکه سوفی از پسری در مدرسه نامه عاشقانه دریافت میکند میافتد...
کتاب دنیای سوفی برای کسانی که قصد آشنایی اولیه با جهان فلسفه را دارند، از بهترین گزینه ها محسوب میشود.